logo bailando white

BLOG

História kávy

Káva je jedným z najobľúbenejších nápojov na svete. Táto chuťová pochúťka je súčasťou nášho každodenného života a dôležitou súčasťou kultúr a tradícií rôznych krajín. V tomto blogu sa pozrieme na históriu kávy a jej vplyv na ľudskú spoločnosť.

História kávy sa začala v Etiópii, v africkom rohu, asi pred 1000 rokmi. Podľa miestnej legendy, jeden miestny kmeňový náčelník si všimol, že jeho ovce sú náhle veľmi energické a agilné po konzumácii bobúľ z neznámeho kríka. Náčelník sa rozhodol vyskúšať tieto bobule aj on sám a po krátkom čase pocítil povzbudivý účinok na svoje telo a myseľ.

Od tej doby sa káva stala súčasťou každodenného života v Etiópii a postupne sa jej pestovanie rozšírilo do ďalších častí Afriky. Neskôr sa káva dostala do Arabského sveta, kde sa jej kultivácia a príprava nápoja stala populárnou a rýchlo sa rozšírila do ďalších častí sveta.

V Európe sa káva prvýkrát dostala v 17. storočí a rýchlo sa stala populárnym nápojom pre obyvateľov mnohých krajín. V 18. storočí sa káva stala významným tovarom na medzinárodnom obchodnom trhu a na začiatku 19. storočia sa začala kultivovať aj v Južnej Amerike a Ázii.